2018. ápr 16.

5 híres filmjelenet, amiről nem tudtad, hogy CGI nélkül készült

írta: agn.f
5 híres filmjelenet, amiről nem tudtad, hogy CGI nélkül készült

Manapság a legtöbb film esetében elengedhetetlen a digitális technika használata. Szinte bármit elő lehet állítani egy számítógép, egy zöld háttér és néhány speciális effekt segítségével. De mi van akkor, ha a rendező úgy dönt, hogy mégse kíván élni a digitális világ adta lehetőséggel. Most a flavorwire.com összegyűjtötte azokat a filmeket vagy jeleneteket, amelyek CGI nélkül készültek.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége

A Gyűrűk Ura trilógia valószínűleg a CGI mesteriskolája, azonban itt sem mindent kizárólag ezzel a módszerrel oldottak meg a készítők. A Frodo-t alakító színész, Elijah Wood valójában 168 cm magas, azonban a filmben egy alig 1 m-es hobbitot kellett alakítania. Persze a méretkülönbséget könnyen meg lehetett volna oldani CGI technológiával. Azonban a film rendezője, Peter Jackson végül a torzított perspektíva és különböző emelőcsigák használata mellett döntött, amivel még hitelesebb lett a látvány.  

cgi-5.jpgde.lotr.wikia.com

Eredet

Az Eredet látványvilágából kiindulva nehezen tudjuk elképzelni, hogy a film rendezője, Christopher Nolan alig használt CGI technológiát. Azonban a rendező kifejezetten ragaszkodott a hagyományos módszerekhez, így a filmben látható antigravitációs, harcoló jelenet digitális technika nélkül készült. A felvételekhez egy közel 30 méter hosszú szobát építettek, amelyet az egész jelenet közben 360 fokban forgottak. Wally Pfister, operatőr elmondása szerint összesen 3 héten át dolgoztak a jeleneten, amiben csaknem 500 ember segédkezett.  

cgi-1.jpgcracked.com

A sötét lovag

Christopher Nolan másik remekművénél, A sötét lovagnál is ragaszkodott a hagyományos módszerekhez. Bár nehéz elhinni, de a kamionbukfenccel végződő üldözési jelenet is digitális technika nélkül készült. A kamionban egy külön erre kifejlesztett rendszer építettek bele, ami fellökte a jármű hátsó részét a levegőbe. A jelenetet állítólag kétszer is elpróbálták, egyszer egy kihalt területen, majd élesben, Chicago belvárosában.

cgi-6.jpgign.com

Függetlenség napja

A függetlenség napja című filmben a speciális effektek használata helyett 80%-ban miniatűr modelleket és pirotechnikát használtak a készítők. A Fehér Ház felrobbanásánál is a film rendezője, Roland Emmerich apró makettben építette fel az épületet, amelyet később egy speciális kameraállással igyekezett nagyobbnak láttatni.

flavorwire.com, buzzfeed.com

Mission: Impossible – Fantom protokoll

Az immár 50 felett járó színész, Tom Cruise valószínűleg nem lehet tériszonyos, ugyanis a Mission: Impossible – Fantom protokoll című filmben valóban megmászta a világ legmagasabb épületét, a Dubajban található Burj Khalifa-t. Persze a jelenethez biztosítóköteleket használtak.

cgi-2.jpgtheloop.cacultjer.com

Miért fáradnátok a sorban állással, ha pár gombnyomással tiétek lehet a kívánt mozijegy? 
Ehhez használjátok a Simple alkalmazást!

 

Forrás: flavorwire.com

Szólj hozzá