2018. ápr 23.

Filmek, amiket betiltottak

írta: Kalmiv
Filmek, amiket betiltottak

Az interjú

Nem meglepő, hogy a 2014-es Az interjú című film kiverte a biztosítékot bizonyos országokban. A film ugyanis arról szól, hogy két újságíró megpróbálja megölni Észak-Korea államfőjét, Kim Dzsongun-t. Oroszországban betiltották és természetesen Észak-Koreában is, ahol egyébként elvből egyik amerikai film sem játszható.

interju.jpg

A Wall Street farkasa

Martin Scorsese 2013-ban bemutatott brókerről szóló önéletrajzi drámája tele van kábítószerrel, káromkodással és túlzó szexuális jelenetekkel. Több országban is betiltották a filmet, többek között Malajziában, Zimbabweban, Kenyában és Nepálban. A Wall Street farkasa-ban több, mint 600-szor hangzik el káromkodás. 

wallstreet.jpg

Zoolander

Malajziában sosem mutatták be a Zoolander-t, mert párhuzamba állítja az országot a gyerekmunkával és, mert az agymosott főszereplőt arra ösztönzik, hogy ölje meg a maláj miniszterelnököt. Szingapúrban csak 2006 után láthatták a filmet, előtte a droghasználatra való utalások és jelenetek miatt volt betiltva. A film sok utómunkálatot igényelt, a 9/11-es terrortámadás miatt. 

zoolander.jpg

A texasi láncfűrészes mészárlás

A texasi láncfűrészes mészárlás-t sajnos igaz történet ihlette, de a megvalósítás nagyon morbidra és gyomorforgatóra sikeredett. Az 1974-es filmet betiltották az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Ausztriában, az NSZK-ban, Chilében, Norvégiában, Finnországban, Izlandon, Szingapúrban és Svédországban is. Végül 1999-ben jelent meg elsőként az Egyesült Királyságban. 

texasi.jpg

Éhezők viadala

Vietnamban nem nézték jó szemmel a halálig küzdő gyerekekről szóló történetet, ezért azt nem is játszhatták a mozikban. Bangkokban egészen más okokból tiltották be az Éhezők viadala-t, ugyanis a diák tüntetők a filmben látható forradalmárok kézjelét használták és attól tartottak, hogy más ötletet is átvesznek a látottakból. 

ehezokviadala.jpg

A Da Vinci-kód

A film történelmileg megkérdőjelezhető és ferdít Jézus személyét tekintve a Vatikán szerint. A 2006-os azonos című regény alapján készült filmet betilották Kínában, Egyiptomban, Indiában, Jordániában, Szamoában, a Salamon-szigeteken és Srí Lankában is. 

davinci.jpg

Noé

A muzulmán országok nem nézték jó szemmel a Noé-t, a film ugyanis sérti az iszlám törvényt, miszerint tilos a próféta képi ábrázolása. Betiltották többek között Bahreinben, Malajziában, Katarban, Szaúd-Arábiában és Kínában. 

noe.jpg

Szex és New York 2.

Az Egyesült Arab Emírségekben betiltották a Szex és New York 2.-t, mert nem akarták, hogy asszonyaik emancipált nőket lássanak a mozikban. 

szexesnewyork.jpg

Forrás: Independent, Thewrap  Képek forrása: IMDb

Vedd meg mozijegyedet gyorsan és egyszerűen! Mozizz a Simple alkalmazással!

Szólj hozzá

betiltott Noé A Da Vinci kód Zoolander Éhezők viadala A Wall Street farkasa Az interjú A texasi láncfűrész