2017. dec 06.

Az utóbbi évek 10 legjobb horrorfilmje

írta: agn.f
Az utóbbi évek 10 legjobb horrorfilmje

horror-11.jpg

A BloodyDisguasting összegyűjtötte a 2010-es évek legjobb horrorfilmjeit. Mutatjuk azokat a filmeket, amiktől biztos borsódzik majd a hátad!

A horrorfilm műfaja Amerikában született. Az évek során kevés más olyan műfaj alakult ki, ami ekkora rajongótáborral bírna, mint a horror. Az Élőhalottak Éjszakája és a Texasi Láncfűrész klasszikusai óta a horrorfilm műfaja több változáson is keresztül ment, azonban népszerűsége azóta is töretlen. Lehet utálni vagy szeretni, de a műfaj még mindig termeli az ijesztőbbnél ijesztőbb filmeket. Most bemutatjuk az elmúlt évek 10 legjobb és legijesztőbb horrorfilmjét.

Insidious – A gonosz háza (2010)

horror-uj2.jpg

James Wan a 2000-es évek elején klasszikust teremtett a Fűrész sorozatával. Az Insidious című filmjével szintén új stílust alkotott és ezzel megalapozta későbbi filmjeinek sikereit. A történet szerint egy kisfiú egy új házba költözve kómába esik. A fiú szülei észreveszik, hogy a fiuk vonzza a furcsa entitásokat. Később pedig egyre valószínűbb lesz, hogy a fiú talán nem is kómában van, hanem egy gonosz erő tartja fogva tudatát. Wan, Leigh Whannell-el dolgozott együtt ezen a filmen. A film hatalmas siker lett, így az első részt még két film követte.

Engedj be (2010)

horror-2.jpg

John Ajvide Lindqvist könyve alapján készült Tomas Alfredson rendezésében az Engedj be című film. Eredetileg a film rendezésével Matt Reeves-t bízták meg, aki végül a forgatókönyv megírása után átadta a stafétabotot Alfredson-nak. A filmben egy Owen nevű fiút folyamatosan bántalmazzák iskolatársai. A fiú összebarátkozik a szomszéd kislánnyal és apjával, akikről hamarosan kiderül, hogy vámpírok. Egy elszánt rendőr érkezik a városba, akinek célja elkapni az elkövetőket.

Te következel (2011)

horror-uj.jpg

Adam Wingard és Simon Barett filmje a színtiszta horror mellett komédiát is belecsempész a műbe. A történet szerint egy család összegyűlik az elegáns hétvégi házukban, aminek környékén 3 gyilkos garázdálkodik birka, tigris és róka maszkkal az arcukon. A 3 gyilkos egyenként, szép lassan vadássza le a családtagokat. A végeredmény egy szórakoztató, vérfagyasztó és jól sikerült horror!

Ház az erdő mélyén (2012)

horror-6.jpg

A film megjelenését eredetileg még 2010 előttre tervezték, de végül a horrort csak 2012-ben mutatták be Joss Whedon és Drew Goddard rendezésében. 5 féktelen főiskolás elutazik egy vidéki házba, ahol azonban vérfagyasztó természetfeletti lények támadnak rájuk. Ismerősnek hangzik? Bár első látásra a film felvonultatja az összes tipikus horror klisét, mégsem erről van szó. Ugyanis a fiatalok minden mozdulatát egy vezérlőszobából folyamatosan vizsgálják és irányítják. Így máris izgalmasabb a történet!

Sinister (2012)

horror-4.jpg

Állítólag a film íróját, C. Robert Cargill-t A Kör inspirálta egy önálló film megalkotására. A filmben Ethan Hawke egy írót alakít, aki valóságban is megtörtént bűnesetek alapján írja meg könyveit. Egyik nap egy nyugtalanító filmekkel teli dobozra bukkan. Ezzel pedig természetfeletti események sorozata veszi kezdetét, ami életveszélybe sodorja a szerző és családja életét.

Démonok között (2013)

horror-5.jpg

A Fűrész rendezője, James Wan még egyszer szerepel a listánkon, ugyanis a Démonok között című filmjével újra beírta magát a horrorfilmek történelmébe. A történet két paranomális esetekkel foglalkozó kutatóról szól, Ed és Lorraine Warren-ről, akik kapcsolatba kerülnek egy családdal az egyik ügyük során. A család egy új vidéki házba költözve egy földöntúli lény jelenlétére figyel fel. A nem evilági lény pedig egyre veszélyesebb és ijesztőbb módon jelzi, hogy övé a ház.

Valami követ (2014)

h3orror-.jpg

David Robert Mitchell filmjében az amerikai társadalomkritika keveredik több horror-elemmel. Mitchell nem egy átlagos horrorfilmet teremtett. A film annyira türelmes és nyomasztó, hogy véres jelenetek nélkül is rémisztő. A 19 éves Jay egy ártalmatlan egy éjszakás kaland után arra lesz figyelmes, hogy valami vagy valaki követi. Ha utoléri, meghal! Jay számára egyetlen kiút marad, menekülnie kell!

A Boszorkány (2015)

horror-9.jpg

Mesteri atmoszféra jellemzi Robbert Eggers filmjét, ami visszaemeli a horrorfilmek egy nagyon fontos rémét, a női testet öltő gonoszt, a boszorkányokat. A történet szerint az 1630-as években, New England-ben járunk, ahol egy elkötelezett keresztény család egyik gyermeke rejtélyes körülmények között eltűnik és ha még ez nem lenne elég tragédia, a termés is tönkremegy. A két esemény felszínre hozza az elnyomott érzelmeket, félelmeket és indulatokat, miközben a gonosz figyelemmel kíséri a család minden lépését.

Tűnj el (2017)

horror-10.jpg

Az idei év egyik legnagyobb meglepetése a Tűnj el! című film. A legtöbb néző a film író-rendezőjétől, Jordan Peele-től egyáltalán nem ilyen filmet várt volna. Peele főként amerikai komédiákban és tévésorozatokban játszott, így meglehetősen szokatlan egy horrorfilm rendezőjeként. A történet egy párról szól, akik kapcsolatukban elérkeztek ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit. A lány meghívja a fiút a családi birtokra, ahol a szülők teljesen zavarba jönnek attól, hogy lányuk egy fekete sráccal jár. A hétvége előrehaladtával egyre nyugtalanítóbb dolgok történnek, míg végül kiderül az igazság, ami felülmúlja a legdurvább elképzeléseinket is.  

AZ (2017)

az-1.jpg

A végére hagytuk az idei év legjobban várt horrorját, Stephen King regényéből készült AZ filmet, ami nézettségi rekordokat döntött szerte a világon. Derry városában egymás után tűnnek el a gyerekek. A város kezdetben gyászol, idővel azonban mindenki elfelejti az esetet. Kivéve hét gyereket, akiket nem hagy nyugodni a múlt. Azonban a nyomozás közben újra felbukkan a gonosz. A film akkora siker lett, hogy már készül is a folytatás, amit 2019-ben mutatnak be a mozikban.

Forrás: BloodyDisgusting

Képek forrása: IMDb

Szólj hozzá

horror filmek Sinister Insidious Démonok között Engedj be! Valami követ Ház az erdő mélyén Tűnj el! Az 2017 Te következel! A Boszorkány