2017. dec 13.

Minden idők 10 legjobb Stephen King filmje

írta: agn.f
Minden idők 10 legjobb Stephen King filmje

azaz.jpg

Az idei év Stephen King filmadaptációitól volt hangos. Összeállítottuk a horrormester valaha volt 10 legjobb filmes feldolgozásainak listáját. Stephen King rajongóknak és a rettegés szerelmeseinek kötelező!

Carrie (1976)

king-7.jpg

A Carrie című film King első megfilmesített regénye, ami Brian De Palma rendezésében beírta magát a klasszikus horrorfilmek történelmébe. A film két női szereplője, Sissy Spacek és Piper Laurie Oscar-díjat is kaptak alakításukért. A történet egy gimnazista lány és vallásos apjának kapcsolatáról szól, ami olyan témákat feszeget, ami sokaknál kicsapta a biztosítékot. A könyvet 2013-ban ismét megfilmesítették, azonban az új feldolgozás korántsem nyerte el a rajongók és a kritikusok tetszését.

 Ragyogás (1980)

king-1.jpg

Stanley Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekműve nem véletlenül szerepel a listánkon. A filmben a mindenkiben megbúvó félelem jelenik meg zseniálisabbnál zseniálisabb jeleneteken keresztül. A főszereplő, Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja. A főhős gondnokként egy kísérteties hotelbe költözik, ahol a vérfagyasztó képzelgései révén szép lassan egy gyilkos indulatokkal teli rémmé változik. A film annak ellenére is zseniális alkotás, hogy állítólag maga King utálta.

 Creepshow – A rémmesék könyve (1982)

king-2.jpg

A Creepshow nem egyszerűen csak horror, bőven tartogat komikus jeleneteket is, így egyszerre nevethetünk és retteghetünk a történet során. A film egy kisfiúról szól, akinek Creepshow című magazinját szigorú apja elveszi és a szemétkosárba dobja. Azonban éjszaka a kisfiú szobájában egy ijesztő kísértetfigura kezdi el lapozgatni a kidobott magazint, aminek rémtörténetei sorra megelevenednek.

 Állj mellém! (1986)

king-10.jpg

King A Test című novellájából készült film kétségtelenül a lista egyik legkevésbé ijesztőbb darabja, ami inkább sorolható a dráma kategóriába, mint a horroréba. Azonban a történet így is komoly, kemény témákat feszeget. A film 4 fiúról szól, akik egy eltűntnek nyilvánított fiú holttestét keresik. A film a felnőtté válás első lépcsőfokán túl a halállal való első találkozást boncolgatja.

 Tortúra (1990)

king-3.jpg

Kathy Bates nevétől máig sokunkat kiráz a hideg, hiszen ő játszotta a Tortúra pszichopata ápolóját, amiért 1991-ben Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. A történet egy népszerű regényíróról szól, akit autóbaleset ér egy néptelen, havas országúton. Az írót egyik rajongója találja meg és viszi el házába, ahol elkezdi ápolni a mozgásképtelen férfit. Azonban az ápolás sose akar véget érni. Nyilvánvalóvá válik, hogy az eleinte kedves és gondoskodó nő a valódi gonosz, az író pszichopata fogvatartója.

Dolores Claiborne (1992)

king-4.jpg 

Kathy Bates neve másodjára is szerepel a listánkon, hiszen ebben a filmben is remek alakítást nyújt. A történet során, Bates által alakított Dolores Claiborne újságíró lánya, Selena egy nyugtalanító küldeményt kap faxon, amiben anyját gyilkossággal vádolják. A vád, hogy Dolores brutálisan megölte munkaadóját, akinek évek óta dolgozik. A film bár szintén nem a horror műfajához tartozik, mégis lebilincselő, izgalmas alkotás, amit semmiképpen sem szabad kihagyni!

 A remény rabjai (1994)

king-8.jpg

A remény rabjai nem csak irodalmi szempontból emelkedik ki a King regények közül, hanem a filmes világ is óriási lelkesedéssel fogadta a filmet. Az se véletlen, hogy a filmet az IMDb szavazói minden idők legjobb filmjének választották. A film főszereplőjét, Andy Dufresne-t kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Azonban a börtönben, Andy a bankéletben szerzett tapasztalatait felhasználva nem csak az őrök, hanem társai elismerését is elnyeri.

 Halálsoron (1999)

king-5.jpg

Frank Darabont alkotása szintén egy börtönben játszódik, ahol egy halálraítéltekért felelős börtönőr mindennapjait követhetjük nyomon. A sok év munka után azt hiszi már nem érheti meglepetés, azonban egyik nap megjelenik egy új rab, akit két fehér gyermek meggyilkolásáért ítéltek halálra. A férfi viszont egyáltalán nem tűnik gyilkosnak, sőt különleges képességekkel is rendelkezik. A film, Tom Hanks főszereplésével az értelmetlen gyűlölet és a rasszizmus kérdéskörét boncolgatja.

A köd (2007)

king-6.jpg

Stephen King sci-fi regényéből készült filmadaptáció kifejezetten az emberi természet gonoszságáról szól. Egy amerikai kisvárosra túlvilági köd ereszkedik, ami elől több ember is egy vegyesboltba menekül. Azonban valami rémisztő, nem evilági lény mozog a ködben. Ahogy kezd elharapódzni a félelem már kevésbé tudjuk eldönteni, hogy az idegen faj, vagy a boltba rekedt emberi szörnyek az igazi gonoszok.

Az (2017)
horror-11.jpg

Bár az AZ-t nem minden horror rajongó fogadta felhőtlen lelkesedéssel, azonban az tagadhatatlan, hogy a film nézettségi rekordokat döntött világszerte. Derry városában egymás után tűnnek el a gyerekek. A város kezdetben gyászol, idővel azonban mindenki elfelejti az esetet. Kivéve hét gyereket, akiket nem hagy nyugodni a múlt. Azonban a nyomozás közben újra felbukkan a gonosz. A film akkora siker lett, hogy már készül is a folytatás, amit 2019-ben mutatnak be a mozikba

 

Képek forrása: IMDb

Szólj hozzá

Stephen King It 2017