2017. dec 19.

Manipulálhatták Az utolsó Jedik nézői értékelését

írta: agn.f
Manipulálhatták Az utolsó Jedik nézői értékelését

star-wars-6_1.jpg

Az utolsó Jedik hétvégi bemutatója rekordnyitást tudhat magáénak nem csak Észak-Amerikában, hanem világszerte egyaránt. A rajongók és a kritikusok többsége is imádta a filmet, ezért is volt meglepő, hogy a Rotten Tomatoes-on a film döbbenetesen alacsony nézői értékelést kapott. Így várható volt, hogy valami nagyon nem stimmel ezekkel a számokkal.

Az eset azért is érdekes, mert a napvilágot látott első kritikák is pozitívan fogadták a filmet, sőt az egyik legnagyobb filmadatbázison, az IMDb-n a szavazók szerint a film 8,0-as értékelést kapott. Ezzel szemben a Rotten Tomatoes-on a nézői értékelések alig érték el a 56%-ot. Ez a szám igen különösen mutat a 93%-os kritikusok általi pontszám mellett. A helyzetről a Disney is kiadott egy közleményt:

„Rian Johnson, a stáb és a Lucasfilm csapata egy ízig-vérig Star Wars élményt adott, de mégis frisset, váratlant és újat. Emiatt ez egy olyan Star Wars film, amihez foghatót még nem látott a közönség – az emberek beszélnek róla, próbálják megérteni a rejtélyeit… Szerintünk ez egy abszolút pozitív dolog, hiszen ezek a szóbeszédek az ünnepek alatt is fennmaradnak.”

star-wars-1.pngrottentomatoes.com

Most azonban egyre gyanúsabbá vált, hogy egyes emberek direkt akarták lehúzni a filmet. Egyrészt gyanúsan sokan szavaztak a Rotten Tomatoes-on, ráadásul sokan azzal dicsekednek, hogy több felhasználó regisztrálásával vagy más módszerekkel befolyásolták az értékeléseket. Ami még érdekes, hogy más filmeknél is felbukkantak olyan egycsillagos vélemények, amik egyértelműen a Star Warsról szóltak.

Így bár azt is mondhatnánk, az elvárásokkal teli rajongókat igen megosztotta a film. Az előbb leírtak alapján egyre valószínűbb, hogy valaki szánt szándékkal manipulálta ezeket a nézői értékeléseket.

star-wars-2_1.jpgthe-heroes-universe.com

Forrás: MovieWeb

Borítókép forrása: IMDb

Szólj hozzá

Star Wars