2018. feb 22.

10 Oscar-díjas horrorfilm

írta: agn.f
10 Oscar-díjas horrorfilm

horror-0.jpg

Nemsokára megrendezik a filmipar legfontosabb eseményét, a várva várt Oscar-gálát, mely idén a horrofilmek és a thriller rajongóinak is izgalmas lehet, hiszen a Tűnj el! című film is esélyes a legjobb filmnek járó díjra. Azonban nem ez az első alkalom, hogy egy horrorfilm hazavihette az áhított szobrocskát. A most következő listánkban bemutatunk 10 Oscar-díjas horrorfilmet, a teljesség igénye nélkül.

Ember vagy szörnyeteg? (1931) – Legjobb férfi főszereplő

Az első Oscar-díjat 1928-ban adták át, ehhez képest csupán 4 évnek kellett ahhoz eltelnie, hogy meglegyen az első győztes horrorfilm is. Az 1931-ben debütáló Dr. Jekyll és Mr. Hyde már a hatodik feldolgozása volt a történetnek, azonban úgy tűnik ez bizonyult a legjobbnak, ugyanis a gonosz szörnyeteggé váló tudós történetét 3 Oscar-jelöléssel és díjazták, melyből végül egyet tudott magáénak a legjobb férfi főszereplő (Fredric March) kategóriában.

horror-1_2.jpg

Rosemary gyermeke (1968) – Legjobb női mellékszereplő

A filmet Roman Polanski rendezésében 1968-ban mutatták be a mozikban. Az Ira Levin regénye alapján készült film több Oscar-jelölést is kapott, azonban végül csak egyet zsebelt be, a legjobb női mellékszereplő kategóriában Ruth Gordon tökéletes játékának köszönhetően.

horror-3_1.jpg

Ördögűző (1973) – Legjobb forgatókönyv / Legjobb hangeffekt

Sokan az Ördögűzőt a mai napig a létező legjobb horrorfilmnek tartják. William Friedkin rendezésében készült filmet nem csak a horrorrajongók, hanem a szakma is elismerte, hiszen 10 Oscar-jelölésből kettőt meg is nyert a legjobb forgatókönyv és hangeffektek kategóriában.

horror-11_2.jpg

A cápa (1975) – Legjobb hang / Legjobb filmzene / Legjobb vágás

Annak ellenére, hogy Spielberg klasszikusa inkább a thriller műfajához tartozik, kétségtelen, hogy zseniális alkotás. Az 1976-ban megrendezett Oscar-átadón összesen 4 kategóriában jelölték, ebből pedig három díjat haza is hozott, a legjobb hang-, filmzene- és vágás kategóriában.

horror-5_2.jpg

Ómen (1976) – Legjobb filmzene

Richard Donner rendezésében érkező Ómen című film esetében a díjat Jerry Goldsmith kapta, aki a film zenéjét álmodta meg. A zeneszerző a legjobb dal kategóriában is indult, azonban ott végül nem sikerült nyernie.

horror-6_2.jpg

A nyolcadik utas: a Halál (1979) – Legjobb effekt

Ridley Scott filmje rögtön két jelölést is magáénak tudhatott, melyből végül a legjobb effektekért járó díjat meg is szerezte. A siker láttán még rengeteg folytatás készült a filmhez, azonban ezek közül már egyik sem jutott el az Oscar-jelölésig. 

horror-7_2.jpg

A légy (1986) – Legjobb smink

David Cronenberg talán legismertebb filmje A légy című biohorror. A film főszereplőjének teleportálógépébe bekerül egy légy, aminek hatására lassan elkezd átváltozni ő is egy rémisztő lénnyé. A film megérdemelt módon így a legjobb smink kategória nyertese lett.

horror-8_2.jpg

Tortúra (1990) – Legjobb női főszereplő

A listában Stephen King klasszikus regényének feldolgozása is szerepel, mely William Goldman forgatókönyve után és Rod Reiner rendezésében készült. A filmnek Kathy Bates zseniális alakítása hozta el az Oscar-díjat a legjobb női főszereplő kategóriában.

horror-4_1.jpg

Bárányok hallgatnak (1991)

A Bárányok hallgatnak című filmre a horror jelzőt nem igazán aggathatjuk rá, azonban kétségtelen, hogy helye van a listán. A Thomas Harris regénye alapján készült film a 7 Oscar-jelölésből 5-öt haza is hozott. A film ezúttal a legfontosabb kategóriákban is győzedelmeskedett, a legjobb forgatókönyv és rendezés terén. Emellett még a két főszereplő (Anthony Hopkins és Jodie Foster) is megkapta a maga szobrocskáját.

horror-9_1.jpg

Az Álmosvölgy legendája (1999) – Legjobb látványterv

Bár Tim Burton manapság igencsak veszített korai fényéből, azonban a 90-es években Az Álmosvölgy legendájáért összesen 3 Oscarra is jelölték. Ebből végül csak egyet vitt haza, a legjobb látványtervért járó szobrocskát.

horror-10_1.jpg

Forrás: movieweb.com, imdb.com

Képek forrása: imdb.com

Szólj hozzá

horror filmek