2018. már 12.

10 ikonikus mozifilm a 80-as évekből!

írta: agn.f
10 ikonikus mozifilm a 80-as évekből!

Valószínűleg, aki a nosztalgikus emlékeket idéző VHS-korszakban töltötte gyerekkorát, még mindig rajong a 80-as évek mozifilmjeiért. Kétségtelen, hogy legendás korszak volt ez a filmek terén, amit mi sem bizonyít jobban, mint a számos – mai napig is készülő – folytatás. A most következő listánkban bemutatjuk a 80-as évek legikonikusabb filmjeit, a teljesség igénye nélkül. Még nem tudhatod, hogy most ikonikus filmek mennek-e a mozikban, de ha mész, vedd a jegyed Simple alkalmazással! 

Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980)

80-6.jpg

A Csillagok háborúja-franchise másodikként bemutatott része 1980-ban Irvin Kershner rendezésében készült. A forgatókönyvet George Lucas története alapján Lawrence Kasdan és Leigh Brackett írta. Állítólag a film készítésekor akkora titokban tartották Darth Vader kivoltát, hogy a titkot Luke-ot játszó színésznek sem mondták el, hogy a meglepetés még élethűbb legyen. Sőt Darth Vader hangját eljátszó színész is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget. A hatalmas sikernek köszönhetően két évre rá elkészült a folytatás Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér címmel.

Ragyogás (1980)

80-7.jpg

Stanley Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében a mindenkiben megbúvó félelem jelenik meg zseniálisabbnál zseniálisabb jeleneteken keresztül. A főszereplő, Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja. A főhős gondnokként egy kísérteties hotelbe költözik, ahol a vérfagyasztó képzelgései révén szép lassan egy gyilkos indulatokkal teli rémmé változik. A film annak ellenére is zseniális alkotás, hogy állítólag maga King utálta.

Az elvesztett frigyláda fosztogatói (1981)

80-9.jpg

Steven Spielberg meghatározó kalandfilmjére valószínűleg mindannyiunk emlékszik. Az Indiana Jones-franchise első részében a főszereplő a nácikkal száll szemben, akik a szövetség ládáját kutatják csapataik legyőzhetetlenné tételéért. A film ötlete állítólag George Lucas-tól származik, aki szerette volna a 30-as, 40-es évek sorozatainak elkészíteni a modern változatát. Spielberg már elsőként is Ford-ot ajánlotta a szerepre, azonban Lucas először ellenezte az ötletet. A film hatalmas sikert aratott a mozikban. Nyolc Oscar-díjra is jelölték, melyből négyet meg is nyert. A sikernek hála végül három folytatás is készült a franchise-hoz.

Szárnyas fejvadász (1982)

80-10.jpg

Az 1982-ben bemutatott amerikai-hongkongi film, a cyberpunk egyik előfutára. A Ridley Scott rendezésében készült klasszikus Philip K. Dick, Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal című regénye alapján készült. Állítólag a film a próbavetítések során annyira nehezen értelmezhető volt és reménytelen hangulatot árasztott, hogy végül átvágták és új befejezést kapott a történet. A film szintén hatalmas nagy sikernek örvendett Amerikában. Hazánkban sok évre rá, 1988-ban láthatták csak a nézők.

Rambo (1982)

80-11.jpg

A Rambo első részét Ted Kotcheff rendezésében 1982-ben mutatták be az amerikai mozikban, Sylvester Stallone főszereplésével. A filmet David Morelli 1972-es regénye, az Első vér ihlette. Eredetileg Rambo a filmben – a könyvhöz hasonlóan – meghalt volna, a stúdió le is forgatta a jelenetet, azonban a próbavetítés után végül úgy döntöttek, hogy életben hagyják a hős, így lehetőséget hagyva a további folytatásokra. Végül még a 80-as években elkészült a 2. és a 3. rész is.

E.T. A földönkívüli (1982)

81-2.jpg

A szintén Steven Spielberg rendezésében készült 1982-es film valószínűleg egy egész generációnak volt meghatározó élmény. A Galaxison átívelő barátságról szóló történet állítólag azóta is Spielberg kedvenc filmje. A film egyedülállóan ötvözte a gyerekmese és a sci-fi világát. A filmet 9 Oscar-díjra is jelölték, melyből 4-et végül meg is nyert. A történetből természetesen regény és folytatás is született, melyet William Kotzwinkle írt.

Terminator – A halálosztó (1984)

80-3.jpg

A Terminátor szerepére eredetileg Schwarzenegger helyett Lance Henriksen-t szemelte ki magának James Cameron, Schwarzenegger pedig Reese szerepét játszotta volna el. Végül valószínűleg az osztrák színész meggyőző kinézete miatt végül őt választották a főszerepre. A film sikerén felbuzdulva a stúdió még négy folytatást is készített. A legújabb rész 2019 júniusában fog debütálni a mozikban.

Vissza a jövőbe (1985)

80-4.jpg

A 80-as évek talán egyik legikonikusabb filmje Robert Zemeckis rendezésében 1985-ben debütált a mozikban. A film alapötlete Bog Gale-től származik, aki elgondolkozott azon, hogy milyen volna, ha a saját apjával egyszerre járna iskolába. Azonban a forgatókönyv egyik stúdiót sem érdekelte egészen Zemeckis-ig, 1984-ig, akihez később producerként maga Spielberg is csatlakozott. A főszerepre már eredetileg is Michael J. Fox-ot szánták, azonban az első néhány hétben nem lehetett ott a forgatásokon, így Eric Stoltz helyettesítette addig.

Krokodil Dundee (1986)

80-5.jpg

Talán kevesen tudják, hogy a Krokodil Dundee történet valódi eset alapján íródott. Rodney William Andsell 1977-ben összesen 56 napot töltött el egy lakatlan területen, amikor csónakja tönkrement egy krokodiloktól nyüzsgő folyón. A történet végül megihlette Peter Faiman-t, aki elkészítette az 1986-os év egyik legnagyobb sikerét. Az ausztrál kaland-vígjáték Paul Hogan és Linda Kozlowski főszereplésével készült, mindkettőjüknek ez volt életük első főszerepe.

Drágán add az életed (1988)

80-1.jpg

Kevesen tudják, hogy a filmet szintén egy könyv ihlette, Jeb Stuart 1979-es regénye. A filmet sokáig a kor egyik legjobb akciófilmjeként tartották számon. Sőt kifejezetten a műfaj fejlesztőjének számított, mely a 90-es években olyan filmek megvalósulását alapozta meg, mint az Úszó erőd vagy az 57-es utas. A kritikusok által is méltatott film végül több folytatást is szült, az utolsó részt 2013-ban, Budapesten forgatták.

 

Miért fáradnátok a sorban állással, ha pár gombnyomással tiétek lehet a kívánt mozijegy?
Ehhez használjátok a Simple alkalmazást!

 

Forrás: wikipedia.com, imdb.com

Képek forrása: imdb.com

Szólj hozzá