2018. már 22.

A filmzenék mestere: John Williams leghíresebb munkái

írta: Kalmiv
A filmzenék mestere: John Williams leghíresebb munkái

John Williams neve minden film rajongó számára ismert, hiszen nem egy klasszikus alkotás zenéje fűződik munkásságához. Walt Disney után a második legtöbb Oscar-jelölést magáénak tudható művésze a maga 51 nominációjával. John Williams a mai napig aktív, legutóbb a “Legjobb eredeti filmzene” kategóriában jelölték  a Csillagok Háborúja VIII: Az utolsó Jedik zeneszerzőjeként. Steven Spielberg 30 éven keresztül csak Williams-sel volt hajlandó együtt dolgozni minden néző szerencséjére. Ha te is imádsz filmezni irány a mozi! Vásárold a jegyedet a Simple alkalmazáson keresztül gyorsan és egyszerűen, sorban állás nélkül!

Csillagok háborúja filmek

Akár Csillagok háborúja rajongó az ember, akár nem, a The imperial march-ot mindenki azonnal felismeri. Mára a filmsorozat is kinőtte magát John Williams pedig mind a nyolc film zenéjéről gondoskodott.

 

Jurassic Park filmek

A Jurassic Park-ért ugyan nem kapott Oscar jelölést, de a siker így sem maradt el. Steven Spielberggel megalkottak egy tökéletes film, zene kombinációt. A Jurassic Park saga folytatása és egyben ötödik része ebben az évben érkezik, Jurassic World: Bukott birodalom címmel.

 Cápa

Ez az a film, amit ha nem is látott mindenki, a zenéjét már számtalanszor hallhatta és pillanatok alatt felismeri. Egyszerűen zseniális, ahogy a téma megihlette a híres zeneszerzőt, tökéletesen tükrözi a film hangulatát, a kézzel fogható feszültséget. A Cápának is készült később két további folytatása. A film megérdemelten kapta meg az Oscar-díjat “Legjobb eredeti filmzene” kategóriában, hiszen a mai napig klasszikusként tekintünk rá.


Schindler listája

Szintén Oscar-díjat tudhat magáénak a Schindler listája zenéje, ami valószínűleg Williams egyik legdrámaibb munkája. A 25 éve készült film egy sokakat érintő tragédiát dolgoz fel és ehhez egy megható zene társul.


Reszkessetek, betörők! filmek

A TV nézők tudják, hogy nincs karácsony Kevin nélkül, ami azt jelenti, hogy John Williams zenéje nélkül sincs. A film híres dallamai ünnepi hangulatot és izgatottságot idéznek fel.


Superman

A Superman zenéje a hősiesség és a magasztosság szimbólumává vált, mindenki rögtön felismeri. A leghíresebb szuperhős történetének 1978-as megfilmesítése megérdemelten volt Oscar jelölt.


Indiana Jones filmek

A négy részt megélt filmsorozat dallamai minden ember fülében csengenek, nehezen lehetne olyat találni, aki nem ismeri fel. Az Elveszett frigyláda fosztogatói leghíresebb dala lelkesítő, pörgős, energikus, ugyanakkor rejtélyes. A legújabb, ötödik részt a tervek szerint 2020 nyarától vetítik a mozikban, természetesen Harrison Ford főszereplésével.


E.T. a földönkívüli

Drew Barrymore pályafutásának és a sci-fi filmek elterjedésének kezdete volt az E.T.. A zeneszerző természetesen ezért a munkájáért is bezsebelt egy díjat.

Harry Potter és a bölcsek köve

A varázs világ egyik szimbolikus zenéje a Harry Potter és a bölcsek kövében csendül fel. Harry Potter-ről rögtön ezek a dallamok ugranak be, játékosak, izgalmasak és tökéletesen passzolnak a film történetéhez és jellemzőihez. Williams egyébként a nyolc filmből háromnak szerezte a zenéjét, a többiben pedig alkalmazkodtak stílusához.


Forrás: IMDb






Szólj hozzá

harrypotter Star Wars Superman Jurassic World Jurassic World 2 Star Wars 8