2018. ápr 25.

Felnőtteknek szánt mesefilmek!

írta: agn.f
Felnőtteknek szánt mesefilmek!

Valószínűleg mindannyiunk gyerekkorában voltak olyan mesefilmek, amelyekre nem szívesen gondolunk vissza. Bár a rajzfilm-kínálatban is bőven akadnak nyugtalanító darabok (Bátor a gyáva kutya, Mandy és Billy kalandjai a kaszással stb.), lássuk melyek voltak gyerekkorunk legnyomasztóbb vagy legijesztőbb mozifilmes élményei.  

Coraline és a titkos ajtó, 2009

Bár első képek alapján akár aranyos mesének is tűnhet a Neil Gaiman regényéből készült Coraline és a titkos ajtó című film, de a valóság távol áll ettől. Egyik nap Coraline házukban egy titkos ajtóra bukkan, ami egy párhuzamos valóságba vezet. Ez az új hely kísértetiesen hasonlít az igazira, kivéve, hogy mindenkinek ijesztő gombszeme van. Hamar kiderül, hogy az egész hely egy csapda, ahonnan csak nagyon nehezen lehet kiszabadulni.

mese-2.jpg

Végtelen történet, 1984

Valószínűleg a 80-as évek egyik legnépszerűbb ifjúsági filmje volt a Michael Ende regényéből készült Végtelen történet. Azonban a film néhány eleme kifejezetten nyugtalanító és szomorú. A könyvek által megelevenedő fantáziavilág, ahova főszereplőnk, Bastian is belecsöppent, a pusztulás szélén áll. Az óriási kőevő szörny, a fekete farkas és az embereket megsemmisítő szfinx még semmi ahhoz a jelenethez képest, amikor az egyik főszereplő lova belefullad a Szomorúság Ingoványába. Valószínűleg gyerekek millió sírták végig ezeket a képsorokat.

mese-1.jpg

Visszatérés Óz földjére, 1985

A klasszikus Óz, a csodák csodája című film folytatása már kevésbé lett olyan bájos, mint az első rész. Dorothy-t, Óz birodalmából visszatérve álmatlanság gyötri. Emiatt Emily néni kórházba viszi, ahol elektromos kezelést kap. A varázslatos elektromosságtól újra Óz földjére kerül. Valószínűleg nem sok kisgyerek nézte nyugodtan azt a jelenetet, ahol emberi fejek vannak a vitrinben, amiket le is lehet venni és meg is szólalnak.

mese-8.pngmovierecall.files.wordpress.com

Charlie és a csokigyár, 1971

Roald Dahl, meseíró történeteire jellemző a sötét hangulat és az, hogy felnőttszereplői gyakran kegyetlenkednek a gyerekekkel. A Charlie és a csokigyár című regényt mégis kétszer is megfilmesítették. Mindkettőben a címszereplő csokigyáros több gyereket is likvidál a film közben. A modern, Johnny Depp-es verziónál talán még híresebb a Gene Wilder-féle 1971-es változat, amitől a mai napig is sokszor nyomasztó érzésünk támad.

mese-7.jpg

Fantasztikus labirintus, 1986

A történet szerint egy Sarah nevű kislány mérgében azt kívánja, hogy kisöccsét vigye el egy koboldkirály, azonban arra álmában nem gondolt, hogy kívánsága azonnal be is teljesül. A lánynak egy labirintuson kell átjutnia, ahhoz, hogy kiszabadítsa kisöccsét. A labirintusban található ijesztő szörnyek és bizarr lények pedig valószínűleg sok álmatlan éjszakát okoztak a gyerekeknek. Nem beszélve az ijesztő sminkű és kócos David Bowie-ról, aki végigkíséri Sara-t útja során. 

mese-3.jpg

Bambi, 1942

Kétségtelen, hogy a Bambi a legszebb mesefilmek egyike. Az aranyos erdőben éldegélő állatok meséjét azonban időről időre megszakítja a vadász megjelenése, ami mindig riadalmat és sötét hangulatot kelt. Valószínűleg Bambi édesanyjának halála sok gyerekben mély nyomot hagyott.

mese-4.jpg

Karácsonyi lidércnyomás, 1993

Tim Burton-filmek fantáziavilága egyszerre bájos és helyenként egészen bizarr, félelmetes. Felnőttfejjel kicsit furcsa belegondolnunk, hogy a film főszereplői egy elegáns, öltönyt viselő csontváz és egy rongybaba, akinek lejárnak a kezei és lábai. Nem beszélve arról a jelenetről, amikor egy kisfiú egy levágott fejet kap ajándékba karácsonyra. Mindenesetre az kétségtelen, hogy a film fantáziavilága alaposan megdolgozza a gyerekek képzelőerejét.

mese-5.jpg

Az idő urai, 1982

Persze a magyar filmek sem maradhatnak ki a listából. Talán a hazai termés közül a legijesztőbb darab az 1982-es Az Idő urai című sci-fi, animációs film. Az alkotás első jelenete is rettenetes: egy fiú az apjával egy különleges bolygón balesetet szenved, ahol az apa bele is hal a sérüléseibe. Az egyedül maradt gyereket később agyevő óriásrovarok támadják meg.

mese-9.jpg

Forrás: imdb.com

Szólj hozzá