2018. máj 02.

Minden idők legjobb meg nem valósult filmtervei!

írta: agn.f
Minden idők legjobb meg nem valósult filmtervei!

A filmtörténelem tele van híresebbnél híresebb meg nem valósult projektekkel. Néha még a legsikeresebb és legjobb rendezők sem kapnak elég pénzt egyes tervekre, de van, hogy jogi procedúra állítja meg a munkálatokat. A most következő listánkban megpróbáljuk bemutatni a szerintünk legjobb, meg nem valósult filmterveket, amiket egytől egyig boldogan megnéztünk volna a mozikban!  

Tim Burton: Superman Lives

A Superman Lives története még bőven Tim Burton előtt elkezdődött, amikor Kevin Smith és Jon Peters közösen dolgoztak a forgatókönyvön. Az elkészült történet végül nem meglepő módon a később csatlakozó Tim Burton-nek olyannyira nem tetszett, hogy jó pár alkalommal átíratta azt. Az előkészületekre több mint 10 millió dollár is elment, sőt már a főszereplő is megvolt Nicolas Cage személyében, akit a jelmezpróbák alkalmával többször is lencsevégre kaptak. Végül a projekt néhány héttel a forgatások elkezdése előtt halt el, mivel a Warner-nek nem tetszett a többször is átírt forgatókönyv.

fil-5.jpggizmodo.com

Guillermo del Toro: At the Mountains of Madness

Bár a rendező meg nem valósult projektjeiből egy külön TOP10-es listát lehetne készíteni (Hellboy 3, Halo, A hobbit-filmek), valószínűleg az At the Mountains of Madness volt del Toro egyik legnagyobb szabású, soha el nem készült terve. H.P. Lovescraft 1931-es antarktiszi expedíciót feldolgozó regénye már szinte szabad préda volt, hiszen az író halála után eltelt 70 év. Ezáltal több stúdió is lecsapott a jogokra. Az Universal-nál 2010-ben el is kezdődtek az előkészületek, azonban 2012-ben érkező Prometheus keresztbe tette a rendező számításait. Ridley Scott filmje ugyanis több szálon is kapcsolódott a könyv történetéhez, csak épp egy másik bolygón és a jövőben játszódott.
fil-1.jpg

George Miller: Justice League Mortal

A Warner a Batman: Kezdődik! sikerén felbuzdulva nem csak annak folytatásában, hanem egy különálló Igazság Ligája-filmben is gondolkodott. A projekt élére az ausztrál George Millert (Táncoló talpak, Babe) állították, aki akkor már közel 10 éve nem rendezett élőszereplős filmet. A szereplőgárdát tekintve Supermant D.J. Cotrona, Batman-t Armie Hammer, a Wonder Woman-t Magen Gale, a film főszereplőjének számító Villámot pedig Adam Brody játszotta volna. Végül a projekt egyrészt pénzügyi problémák, másrészt az akkor fellépő írósztrájk miatt sosem valósult meg.

fil-9.jpgdigitalspy.com

Stanley Kubrick: Napoleon

A 20. század második felének egyik nagy hatású rendezője, Kubrick az Űrodüsszeia forgatása után vetette bele magát Napóleon életébe. Eredetileg egy közel háromórás filmben gondolkodott, ami elmesélte volna a francia hadvezér teljes élettörténetét. A rendező rengeteg időt és munkát fektetett bele az előzetes kutatásokba és adatgyűjtésbe, azonban végül a film anyagi problémák miatt sosem valósult meg. Az MGM nagy kockázatot látott a projektben, főként, hogy a hasonló témájú Waterloo hatalmasat bukott a mozikban. Pedig a filmben olyan sztárok tűntek volna fel, mint David Hammingst, Audrey Hepburn, Alec Guinness, Ian Holm vagy Laurence Olivier.

fil-6.jpggeektyrant.com

Terry Gilliam: The Man Who Killed Don Quixote

Terry Gilliam soha el nem készült Don Quijote-filmjének hányattatott sorsáról is több dokumentumfilm készült az elmúlt évek alatt. Az előkészületek még az 1998-as években elkezdődtek, majd 2000-ben neki is álltak a készítők a forgatásoknak. A szereplők között ott volt, Jean Rochefort, Johnny Depp és Vanessa Paradise is. Azonban idővel egy árvíz elárasztott a díszletet és tönkretette a felszereléseket, később az egyik főszereplő hátgerincsérve miatt álltak le a munkálatokkal és a biztosítással és a pénzzel sem volt minden rendben, így végül lefújták a projektet. Gilliam 2005 és 2015 között többször is nekilátott a filmnek, ami mindannyiszor zátonyra futott. Végül úgy tűnik nemsokára mégis láthatjuk az alkotást a mozikban, ugyanis tavaly márciusban ismét elkezdődtek a forgatások.

fil-7.jpgthisisinsider.com

Darren Aronofsky: Batman: Year One

A Warner 2000-ben kérte fel Darren Aronofsky-t (Requiem egy álomért) egy új Batman-film elkészítésére. A film alapanyaga Frank Miller Batman: Year One című képregénye lett volna, aki a rendező kérésére többször is átírta a forgatókönyvet (például eszerint Batman nem csak szüleit, hanem egész vagyonát is elvesztette volna). Végül a projektről maga a rendező mondott le, akinek ízlésvilágához a történet nem volt elég sötét.

fin-2.jpgbatman.wikia.com

Paul Verhoeven: Crusade

Kétségtelen, hogy a 90-es évek legnagyobb sztárja Arnold Schwarzenegger volt. Paul Verhoeven szintén sikeres rendőznek számított, aki már olyan filmeket tudhatott maga mögött, mint a Robotzsaru, Total Recall – Az emlékmás vagy az Elemi ösztön. Így a közösen tervezett Crusade (Keresztes hadjárat) című film is garantáltan hatalmas siker lett volna. Azonban a projekt végül csak az előkészületekig jutott, ugyanis a stúdió túl drágának ítélte meg a produkciót. A film egyébként is kényes témákat feszegetett, hiszen kritizálta az első keresztes hadjáratot, az egyházi vezetőket és a korrupt lovagokat.

fil-3.jpeggeektyrant.com

Alejandro Jodorowsky: Dűne

Alejandro Jodorowsky 40 évvel ezelőtt tervezte megvalósítani a Dűne című filmet, amit sokan a legjobb meg nem valósult sci-fi-ként emlegetnek A film bukásának története később olyan híres lett, hogy dokumentumfilm is készült belőle a 70-es években. Rendezőnek Alejandro Jodorowsky-t kérték fel, Dan O’Bannon dolgozott volna a speciális effekteken, valamit Jean Giraudo, Chriss Fross és H.R. Giger felelt volna a jelmez- és látványtervekért. A színészek között ott volt Salvador Dalí, Orson Welles, Mich Jagger és David Carradine is. A film zenéjét pedig a Pink Floyd szolgáltatta volna. Már csak az előkészületekre közel 2 millió dollárt költött a stúdió és végül itt is bukott el a projekt, ugyanis pénzügyi okok miatt végül nem tudták befejezni az alkotást.

fil-8.jpgmovieweb.com

Forrás: thisisinsider.com

Szólj hozzá